OPIS PASME :

Maine Coon je ena najstarejših naravnih pasem v Severni Ameriki. Z izvorom te velike mačke, ki je med drugim v ZDA "uradna mačka zvezne države Maine", so povezane mnoge zanimive legende.

Najbolj razširjeni mit pravi, da je pasma nastala s križanjem domače mačke in rakuna, vendar je kaj takšnega popolnoma nemogoče. Vseeno je zaradi svojega izgleda in tega mita pasma dobila ime maine (po državi izvora) coon (po rakunu).TELESNE  ZNACILNOSTI :

Veliko, mišičasto, močno in dolgo. Ko mačka normalno stoji, mora biti zadek nekoliko nižji od sprednjega dela telesa. Rep je dolg in košat.Križ mora biti kvadratast (zaobljen križ je napaka). Noge so močne in mišičaste, šape pa velike in okrogle.

Vse telesne značilnosti maine coona odražajo njegovo prilagojenost neprijaznemu podnebju. Ima svetleč kožuh, ki je odbija dež.
Dlaka je daljša v predelu ovratnika, trebuha in stegen, kar ga varuje pred dežjem in snegom, krajša dlaka na hrbtu in vratu pa preprežuje nastajanje vozlov med premikanjem v podrasti.
Ogromne šape mu nudijo oporo v snegu. Velike oči in uhlji pripomorejo k boljšemu sluhu in vidu.
 Glava  maine coona :

Srednje široka z visokimi lici. Glava in nos sta srednje dolga s kvadratastim videzom gobca. Ušesa so znotraj in zunaj bolj odlakana kot pri večini drugih pasem, kar jih ščiti pred hladom. Uhlja sta velika in široka na bazi ter s "čopiči" na špicah.

Vrat je srednje dolg, mišičast in močan.
Velike, okrogle in precej narazen. Poševne oči (orientalske) so napaka. Lahko so zelene ali kakšne druge barve, ki se ujema z barvo kožuha.  teža  maine coona :

Maine coon je visoka, mišičasta mačka močnih kosti. Samci pogosto tehtajo 5 do 8 kg, samice pa 4 do 6 kg. Skupaj z daljšo zimsko dlako izgledajo impresivno veliki.  Pričakovati težo od 15 do 20 kg, kot nekdaj v divjini, je malo verjetno.

V naravi so preživeli le največji, ki so ohranjali vrsto. Danes pa za njihov obstoj ni potrebna velikost, zato se je njihova teža hitro zmanjšala (genetsko se velikost lahko izredno hitro zmanjša, če ni pogoj za preživetje).  Je velikan - ne samo telesno, temveč v srcu in duhu.Njihov znacaj :

Zelo inteligentne, plašno nezaupljive in tihe. So odlične matere in rade posvojijo tudi druge mladiče. Prijazne so z otroki in niso zahrbtne.
Samci imajo izredno nežen in tih ton oglašanja in niso nič glasnejši od samic.

Njihovo obnašanje je izredno tiho in ni neprijetno za ušesa, tudi v času parjenja in gonitve. Maine Coon je ekstremno inteligenten muc ki ljubi človeško družbo in pozornost...Včasih pa se malo oddaljijo in si privoščijo mir.To zadnje moramo upoštevati kot njihovo neodvisnost. So sladke, vdane, ljubeče, in igrive muce.

Je dostojanstven muc in ne skače brezglavo po hiši, ne pleza po pohištvu in drugih dragocenih stvareh. Kot mladiči soradovedni in igrivi, z odraščanjem pa postanejo plemeniti in vzvišeni.Ljubki Mladicki :

Njihovi mladiči se razlikujejo od ostalih muc v kar nekaj podrobnostih. So izredno močne in le redko kdaj mladiček ne preživi.

Mladiči so napredni zaradi dejstva, da je to naravna pasma in človek je še ni pokvaril za razliko od ostalih pasem (perzijka, Samka,...).

Izredno hitro rastejo   in preseneča njihova velikost pri 4 mesecih. Hitra rast se ustavi okrog enega leta vendar se Maine Coon razvija in raste do 3., oziroma nekateri tudi do 5. leta starosti, zato težko določimo starost, pri kateri je Maine Coon že popolnoma razvit.Nega maine coona :

Veljajo za zelo čiste mucke, katere uživajo v česanju in gladenju svojega kožuščka. Niso zahtevne za nego in česanje sprejemajo kot igro.

K česanju začnemo navajati že mladičke, z nežnim prigovarjanjem.


Nekaj Zanimivosti :

Zanje je značilno, da izredno malo mjavkajo napram hišnim mačkonom.
Stačko radi mečejo vodo v zrak, tako kot rakuni, mogoče od tod izvira prepričanje o križanju
z rakunom.
Izredno se navežejo na lastnika in tudi hišne ljubljenčke. Presenetljivo dobro se razumejo tudi z večjimi psi.


Maine cooni so izredno dobri lovci. Lovijo ptiče, miške, ribe...